Sinä ja lemmikkisi olette lämpimästi tervetulleita!

 

Eläinfysio Adalmiina on tarjonnut eläinfysioterapiaa ja kuntoutuspalveluita koirille ja kissoille jo vuodesta 2012 lähtien. Vastaanotto toimii rauhallisissa maalaismaisemissa Tuusulan Kellokoskella.

Eläinfysioterapia toteutuu aina eläimen ehdoilla, tutkien sekä käsitellen ongelmasta ja vaivasta riippuen. Jokainen eläin on yksilö, ja pyrinkin ottamaan jokaisen koiran ja kissan tarpeet ja luonteen huomioon.

Manuaalisella terapialla (koiran tai kissan hieronta, nivelten ja nikamien mobilisaatio sekä fasciakäsittely) ja terapeuttisilla harjoitteilla (yksilöllinen liikeharjoittelu, kotiharjoitteiden ohjaaminen) pyritään lieventämään eläimen kipua, kehon toimintahäiriöitä sekä palauttamaan eläimen toiminta- ja liikuntakykyä. Eläinfysioterapia-sivulla on kuvattuna tarkemmin eläinfysioterapian eri muodot.

Koiran tai kissan voi tuoda eläinfysioterapiaan ennaltaehkäisevästi, tai kun huomaat lemmikkisi liikkumisessa puutteita. Eläinfysioterapiasta on hyötyä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

Eläin oirehtii kipua monella tavalla. Rasitusvammojen ja erilaisten kipujen taustalla usein koira käyttää kehoaan epäedullisesti ja kompensatorisesti. Harrastuskoira voi normaalista poiketen pudotella rimoja, kiertää esteitä, hakea hyppypaikkaa, vauhti voi hidastua, ongelmia pujottelussa tai toispuoleisuutta eri suuntiin käännyttäessä. Koira ei halua ylläpitää seuraamisen katsekontaktia tai perusasennon istumisessa on vaikeutta. Fysioterapiassa pyritään vaikuttamaan rasitusvammojen syyhyn. Liikkumisen epäsymmetrian ja liikkeen epäpuhtauden taustalla voi olla ontuminen. Liikkumisen hidastuminen voi kertoa myös kivusta. Koira voi olla haluton hyppäämään autoon tai kulkemaan portaita, kissa voi olla haluton hyppäämään kiipeilypuuhun. Pään pitäminen alhaalla tai selän pyöristyminen / notkistaminen tai liikkuessa pitää takajalat vartalon alla voi olla merkki kivusta. Myös venyttelyn vähentyminen tai selvä lisääntyminen voi olla merkki kivusta. Kivun taustalla voi olla selkäkivut / selkäsairaudet tai nivelongelmat / nivelrikko.

Urheilu- ja harrastuskoirien fysioterapiassa huomiodaan koiran rotu- ja lajikohtaiset vaatimukset ja niiden tuomat haasteet. Urheilukoiran fysioterapia voi olla ennaltaehkäisevää tai paremman hyppytekniikan tai koordinaation parantamista.

Kotikoirat / kissat pennusta – ikääntymiseen asti hyötyvät fysioterapiasta toimintakyvyn kartoittamiseksi sekä ennaltaehkäisemään tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia. Ikääntyvän koiran / kissan fysioterapiassa huomioidaan yksilön toimintakyky ja mahdolliset perussairaudet. Yksilöllinen kuntoutusohjelma tukee ikääntyvän lemmikin jaksamista ja liikkumista mahdollisimman taloudellisesti.

Ortopedisen leikkausten jälkitilat vaativat yleensä kuntoutusta, kuten polven ristisideoperaation jälkeinen kuntoutus, polvilumpion sijoiltaanmenon eli patellaluksaation jälkeinen kuntoutus, reisiluun pään poiston jälkeinen kuntoutus, nivelruston rappeuma, murtuman jälkeinen kuntoutus, tekonivelleikkauksen jälkeinen kuntoutus. Ortopediset kuntoutettavat tulevat fysioterapiaan eläinlääkärin lähetteellä ja kuntoutus tapahtuu aina eläinlääkärin ohjeistuksen mukaisesti. Leikkauksen jälkeisessä fysioterapiassa eläin oppii käyttämään kehoaan oikein ja ergonomisesti. Joissain tapauksissa kuntoutus voi olla myös konservatiivista, jolloin ei leikkausta suositella mutta näissäkin tapauksissa fysioterapia ja kuntoutus on oleellinen.
Neurologiset potilaat, oireen / vamman jälkeisessä fysioterapiassa tuetaan lihasaktiivisuuden palautumista. Eläimellä saattaa olla taustalla degeneratiivinen myelopatia eli etenevä lihasrappeuma sairaus, ataksiaa eli haparointia, tahdonalaisten lihasten keskushermostoperäinen yhteistoimintahäiriötä, parapareesi eli takaraajojen osittainen halvausoire, paraplegia eli takaraajojen täydellinen halvaus, fibrokartilaginoosi embolismi eli selkäydin infarkti, lumbosakraali stenoosi eli selkäydin ahtauma, välilevytyrä kaularangan, rintarangan tai lannerangan alueella. Neurologiset kuntoutettavat tulevat fysioterapiaan aina eläinlääkärin lähetteellä ja kuntoutus tapahtuu aina eläinlääkärin ohjeistuksen mukaisesti.

Lähtökohtaisesti tavoitteena on aina parantaa koiran tai kissan jokapäiväistä elämänlaatua ja yleistä toimintakykyä.

Eläinfysioterapeutti antaa ohjausta ja neuvontaa harjoitteista, joita omistajan tulisi jatkaa lemmikin kanssa kotioloissa. Yhteistyö omistajan ja ammattilaisen välillä on tärkeässä roolissa parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi. Vastaanotollani on avoin, lämmin ja välittävä ilmapiiri.

Huomaathan, että eläinfysioterapeutti ei tee diagnooseja, vaan sen tekee aina eläinlääkäri. Monesti eläinfysioterapiaan hakeudutaankin eläinlääkärikäynnin ohjauksesta. Voit kuitenkin aina ottaa yhteyttä minuun ja keskustella lemmikkisi tilanteesta.